AkzoNobel en DSM bij favoriete chemieaandelen Credit Suisse

De vooruitzichten voor de Europese chemiesector ogen voor de korte termijn goed. Credit Suisse verwacht dat de vraag-aanbod verhoudingen verkrappen, mede door de wederopbouw van voorraden.

Op de lange termijn houdt de zakenbank rekening met een ‘mid cycle’ ebitda marge van ruwweg 15%, in een bandbreedte van 0-30%. De analisten denken dat de cyclus voor de chemiesector significant korter is geworden, waardoor de producenten minder goed zicht hebben op de toekomstige ontwikkeling van de vraag en het orderboek.

Aan de andere kant duurt het 5-7 jaar voordat een nieuwe chemiefabriek operationeel is. Dit, samen met de geringe voorspelbaarheid van de vraag, kan er volgens Credit Suisse voor zorgen dat de chemiesector meerdere jaren van overcapaciteit tegemoet gaat. Met lage ebitda-marges als gevolg. De zakenbank verwacht echter dat de vraag-aanbodverhoudingen ook op de middellange termijn krapper worden, omdat de Chinese capaciteit slechts langzaam toeneemt en de vraag na de coronapandemie herstelt.

Positieve winstverrassingen Europese chemieaandelen

Op basis van de huidige winstmarges in de markt en het sterke winstmomentum is er volgens de analisten dit jaar ruimte voor positieve winstverrassingen. Goedkoop is de sector echter niet. Europese chemieaandelen zijn 29% duurder dan de Europese aandelenmarkt en 19% duurder dan Amerikaanse branchegenoten.

Credit Suisse verwacht van de volgende Europese chemieaandelen een outperformance: Air Liquide, AkzoNobel, Solvay, BASF, DSM, Croda, Elementis, OCI, Synthomer, Victrex, Johnson Matthey, Symrise.

Underperformers zijn: Evonik, Novozymes, Arkema, Yara, K+S, Fuchs Petrolub, Givaudan en Umicore.

Plaats een reactie

Send this to a friend