Analisten blijven verdeeld over Avantium

Beleggers reageerden vanmorgen positief op de cijfers van Avantium en zetten de koers ruim 4% hoger op €5,52. Volgens ING-analist Reginald Watson presteerde het speciaalchemiebedrijf iets beter dan verwacht. Zo kwam de omzet over 2020 uit op €9,9 mln, tegen de verwachting van ING van €9 mln. Het operationele resultaat (ebitda) van de catalyse-activiteiten voor de olie- en gasindustrie lag op €2,6 mln, €1 mln meer dan door ING verwacht.

Avantium verwacht dit jaar een cash burn van €20 mln, terwijl het nog €26,6 mln in cash heeft. Dit geeft het bedrijf de tijd om meer contracten voor zijn nieuwe FDCA bioplastics-fabriek te sluiten, schrijft ING-analist Watson. Er is vooruitgang op dit gebied, want voor 30% van de capaciteit zijn er al afnamecontracten gesloten. Begin dit jaar was dat nog 20%. Voorwaarde voor de bouw van de fabriek is een percentage van 50%.

Avantium haalde nieuwe klanten voor de fabriek binnen, te weten Refresco, Tyobo, Terphane en een niet nader genoemde partij. Deze bekende namen geven een impuls aan de geloofwaardigheid van de FDCA-technologie, aldus Watson. Hij handhaaft zijn koopadvies met een koersdoel van €13,44. Dat komt overeen met een opwaarts potentieel van ruim 150%.

Koers Avantium naar €1,75

College Wim Hoste van KBC Securities blijft echter erg sceptisch. Hij wijst erop dat het chemiebedrijf de financiering voor de FDCA-fabriek nog steeds niet rond heeft. Van de benodigde €150 mln is tot dusver €95 mln zeker. Met een netto kaspositie van circa €26,6 mln kan Avantium nog iets meer dan een jaar vooruit, gezien de verwachte cashburn van circa €20 mln exclusief de investering in de fabriek, schrijft de analist.

Voor KBC Securities is het duidelijk dat Avantium nog significante bijkomende financiering nodig heeft, zelfs boven het investeringsbedrag van €150 mln voor de fabriek. Zelfs als de fabriek vanaf de opening in 2023 winstgevend opereert, zal Avantium nog niet break-even draaien, denkt KBC Securities. Het zal nog vele jaren duren eer het bedrijf in de zwarte cijfers terechtkomt, aldus analist Hoste. Gegeven het hoge risicoprofiel kiest hij voor een positie aan de zijlijn en blijft hij bij zijn afbouwen-advies. Het koersdoel blijft staan op €1,75. Ofwel, een neerwaarts potentieel van maar liefst 67%.

Plaats een reactie

Send this to a friend