Analisten positief over cijfers Boskalis

Boskalis heeft vorig jaar beter gepresteerd dan verwacht. Het bagger- en offshoreconcern boekte een brutowinst (ebitda) van €404 mln, exclusief bijzondere lasten. In 2019 bedroeg de ebitda €376 mln. Daarmee overtrof Boskalis de gemiddelde verwachting onder analisten met circa 6%. De omzet van €2,52 mrd (-4,5%) lag in lijn met de verwachtingen.

De orderportefeuille steeg naar een recordhoogte van €5,3 mrd. Het concern nam in de tweede jaarhelft wel nog een impairment van €49 mln, waardoor er over geheel 2020 in totaal €195 mln werd afgeboekt op schepen en goodwill bij de offshoredivisie. ‘Met een solvabiliteitsratio van circa 50% is dit voor ons geen issue, schreef ING in reactie op de cijfers.

De analisten wijzen daarbij ook op de veel hoger dan verwachte netto cashpositie van €439 mln, wat de ‘erg gezonde financiële positie’ van het concern onderstreept. Het voorgestelde dividend van €0,50 per aandeel ligt in lijn der verwachting maar is een positief signaal, aldus ING.

Hoger koersdoel Boskalis

Boskalis verwacht dat het ebitda dit jaar het niveau van 2020 zal evenaren, in lijn met de consensus van €403 mln van door persbureau Bloomberg gepolste analisten. ING zit daar op dit moment wat boven en mikt op een ebitda van €414 mln. De analisten handhaven hun koopadvies voor het aandeel Boskalis en herhalen tevens het koersdoel van €31,50. Dat duidt op een opwaarts potentieel van 24,6% uitgaande van de slotkoers van 3 maart (€25,68).

Ook analisten van KBC Securities zijn positief over de jaarcijfers en herhalen hun koopadvies. Het koersdoel wordt opgetrokken naar €28. Zowel in de baggerdivisie als bij offshore energie is er nog een significant herstelpotentieel, aldus analist Bart Cuypers. Wel is het tempo van herstel in laatstgenoemde divisie onzeker, gelet op de volatiele olie- en gasmarkten.

In reactie op de cijfers noteert de koers van Boskalis ruim 1% hoger op €26. Dat is ook het gemiddelde koersdoel (€26,17) van de 7 analisten die het aandeel volgen. Bij 6 analisten staat Boskalis op kopen (buy of outperform), 1 analist geeft een houdadvies. Dat blijkt uit data van S&P Gobal Market Intelligence.  

Plaats een reactie

Send this to a friend