Analisten verdeeld over cijfers Heineken

ING herhaalt verkoopadvies voor Heineken na de publicatie van de jaarcijfers. KBC Securities en UBS blijven juist positief over de bierbrouwer.

Bierbrouwer Heineken is zwaar getroffen door de coronacrisis. De horeca, de meest winstgevende afzetmarkt voor het concern, was in de meeste landen het grootste deel van het jaar gesloten. Een stijging van de verkopen in supermarkten bood onvoldoende compensatie.

De omzet daalde daardoor met bijna 12% naar €19,7 mrd. Heineken leed onderaan de streep een nettoverlies van €204 mln, mede door afschrijvingen op zijn Amerikaanse speciaalbierdochter Lagunitas en Britse pubs.

ING zegt verkopen

Beleggers reageerden negatief en zetten de koers van het aandeel Heineken 2% lager. Analisten van ING waren ook niet te spreken over de jaarcijfers en herhaalden hun verkoopadvies. Het 12-maandskoersdoel ligt op €61.57, ofwel een verwacht negatief rendement van circa 30%.

Volgens ING lagen de cijfers onder de verwachtingen. Ook blijkt uit de resultaten over 2020 en de verwachte kostenstijgingen dat Heineken kampt met een aanzienlijke kostendruk. Als gevolg hiervan is de lancering van het ‘EverGreen’ -programma ontworpen om tegen 2023 €2 miljard aan brutokosten te besparen.

De vooruitzichten zijn mager. De zwakke cijfers in Europa demonstreren de te optimistische veronderstellingen ten aanzien van een Europees herstel in 2021. Heineken verwacht dat omzet en bedrijfsresultaat dit jaar lager zullen uitkomen dan in 2019.

Margedoelstelling Heineken

Analisten van KBC Securities handhaafden na de cijfers hun ‘toevoegen’ advies met een koersdoel van €90.00. De cijfers waren iets zwakker dan de analisten hadden verwacht. Heineken wil €2 mrd aan brutokosten besparen tegen 2023, met als doel om de operationele winstmarge weer op het niveau van 2019 (circa 17%) te krijgen.

KBC heeft waardering voor de geplande efficiency verbeteringen, maar vindt de margedoelstelling weinig ambitieus. De bank vindt Heineken nog steeds aantrekkelijk vanwege de gediversifieerde activiteiten en de mogelijkheid om meer ‘premium’ dranken te verkopen. 

UBS handhaaft koopadvies Heineken

Ook UBS blijft positief over het aandeel Heineken. De bank handhaaft het koopadvies met een koersdoel van €100.00. De brouwer rapporteerde een winst per aandeel van €2,00, dat was 3% onder de analisten consensus. In de tweede jaarhelft daalde het volume op autonome basis met 4,7%, tegen de consensus verwachting van een krimp van 2,8%. Vooral in Europa en Afrika, Midden-Oosten en Oost-Europa (AMEE) was de tweede jaarhelft zwakker dan verwacht, aldus UBS. Daarentegen verraste Azië juist positief.

UBS is echter te spreken over de aangekondigde kostenbesparingen en de margedoelstelling van circa 17% in 2023. Het aandeel noteert tegen een premie van 5% ten opzichte van Europese sectorgenoten, exclusief tabaksfabrikanten.

Plaats een reactie

Send this to a friend