Bankaandelen gaan omhoog, deze 3 beleggingsfondsen profiteren

De rente op Amerikaanse staatsobligaties zit in de lift en in het kielzog daarvan stijgt ook de Duitse tienjaarsrente. Dit is goed nieuws voor bankaandelen en verzekeraars, die over het algemeen gebukt gaan onder de lage rente.

Niet voor niets zitten aandelen van financials sterk in de lift. Sinds de start van het jaar staat de MSCI AC World Financials op een koerswinst van 6,6%. Deze index bestaat uit aandelen van banken en verzekeraars wereldwijd. Europese bankaandelen doen het nog een stuk beter, met een koerswinst van 12,7% voor de Stoxx 600 Banks index. Ter vergelijking: de pan-Europese Stoxx 600 noteert dit jaar tot nu toe slechts 1,8% in de plus.

Diverse asset managers spelen in op een verdere rentestijging en hebben daarom voorkeur voor de financiële sector. JP Morgan bijvoorbeeld heeft de Europese banken en verzekeraars op ‘overwogen’ staan. Credit Suisse heeft onlangs zijn overwogen positie in Europese bankaandelen nog wat verder aangedikt. De Zwitserse asset manager ziet een opwaarts potentieel van 22% voor de bankaandelen die ze volgt. Aandelen als ING, Lloyds en AXA staan op ‘outperform’.

Beleggers kunnen eenvoudig inspelen op een verdere koersstijging van financials met beleggingsfondsen en Exchange Traded Funds (ETF’s). We tippen drie fondsen.

iShares STOXX Europe 600 Banks UCITS ETF (DE000A0F5UJ7)

Deze ETF uit de stal van iShares (BlackRock) volgt de STOXX Europe 600 Banks index op de voet en staat daardoor tot dusver dit jaar ook op een fraai rendement van circa 12,7%. Zoals de naam al aangeeft investeert de ETF alleen in bankaandelen in Europa. Het gaat om een fysieke ETF die daadwerkelijk alle onderliggende aandelen in de index aanhoudt. De portefeuille bestaat uit 38 aandelen. De vijf grootste posities zijn: HSBC, BNP Paribas, Banco Santander, Intesa Sanpaolo, ING Groep.

NN Banking & Insurance (LU0555015212)

Dit fonds van NN belegt wereldwijd in bedrijven binnen de sector financiële dienstverlening, zoals banken, consumentenkredietverstrekkers, investeringsbanken, vermogensbeheerders en verzekeringsmaatschappijen. Het fonds wordt actief beheerd op basis van een kwantitatief beleggingsproces, waarbij enorme hoeveelheden data wordt geanalyseerd. Zo brengen de fondsbeheerders onder meer het sentiment in kaart aan de hand van big data van nieuwssites en sociale media. Met een rendement van circa 7,5% tot dusver dit jaar laat het fonds de MSCI AC World Financials iets achter zich.

KBC Equity Fund – Finance Classic Cap  (BE0166985482)

Dit beleggingsfonds van het Belgische KBC Asset Management belegt eveneens wereldwijd in aandelen van banken en verzekeraars. Vanaf begin dit jaar staat het fonds op een mooie koerswinst van 10,3%. Eind januari telde de portefeuille 125 namen, waarbij het gewicht van de top-10 op ongeveer 25% uitkwam. Ofwel: een zeer goede spreiding. Topposities zijn er voor JP Morgan Chase (5,1%), Bank of America (3,5%) en Royal Bank of Canada (2,7%). De Verenigde Staten vertegenwoordigen de helft van de portefeuille, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (6,5%), Canada (6,4%) en China (5,1%). Opvallend is het lage gewicht van banken en verzekeraars uit de eurozone. Die hebben een weging in de portefeuille van slechts 13%.  

Plaats een reactie

Send this to a friend