Volgens analisten van UBS zal de vraag naar zeldzame aardmetalen dit decennium verdrievoudigen. Dat komt door de snelle opmars van elektrische auto’s.
Elektrisch rijden wordt snel populair. In 2020 waren de stekkerauto’s in Nederland wederom niet aan te slepen, ondanks de stevige daling van de totale autoverkopen vanwege corona.
Van de 356.000 nieuwe auto’s die vorig jaar werden geregistreerd, waren er 72.000 elektrisch. Daarmee is het marktaandeel van e-auto’s gestegen naar 19,7%, tegen 12,7% in 2019. En niet alleen bij de Nederlandse autobezitters neemt de belangstelling voor elektrisch rijden snel toe, in veel grote automarkten is de stekkerauto aan een imposante opmars bezig.
Analisten van UBS verwachten dat het aandeel elektrische voertuigen tegen 2025 is toegenomen naar circa 17% en in 2030 40% zal bedragen. De Zwitserse bank is daarmee nog een stuk optimistischer dan de meeste markvorsers: de algemene verwachting is dat een op de drie verkochte auto’s in 2030 elektrisch is.
Vraag naar Lithium verachtvoudigt
Hoe dan ook, de markt voor elektrisch rijden maakt een enorme groei door en dat leidt ook tot een hogere batterijproductie. Volgens UBS zal de vraag naar lithium-ion batterijen in 2030 uitkomen op 2.596GWh, tegenover 148GWh vandaag. Energieopslagsystemen zorgen bovendien voor een extra vraag van naar verwachting nog eens 136GWh in 2030, denkt UBS.
Voorts verwacht de bank dat de gemiddelde batterijgrootte zal toenemen naarmate hybride auto’s marktaandeel verliezen en er beter presterende modellen bijkomen. De verwachte 13-voudige toename van de vraag naar batterijen leidt ook tot veranderingen in de vraag naar grondstoffen voor de productie van batterijen. UBS houdt er rekening mee dat de vraag naar lithium zal verachtvoudigen, de vraag naar grafiet zal vervijfvoudigen en dat de markt voor zeldzame aardmetalen (NdPr)en kobalt verdrievoudigt tegen 2030.
De afkorting NdPr staat voor de zeldzame aardmetalen Neodymium (Nd) en Praseodymium (Pr). In een elektrische motor van een e-auto zit doorgaans 1 tot 2 kilogram aan NdPr, aldus UBS. Daarnaast gebruiken windturbines circa 200 kilogram aan deze aardmetalen, wat gezien de sterke groei van windenergie tot een extra vraag zal leiden. UBS verwacht dat de markt voor NdPr vanaf 2023 krapper wordt en dat de prijzen de komende jaren zullen stijgen.
Koopwaardige mijnbouwaandelen
Hoe kunnen beleggers hierop inspelen? China is de grootste producent van zeldzame aardmetalen en goed voor circa 70% van het aanbod wereldwijd. Er zijn buiten China maar twee producenten: het Australische Lynas (ASX: LYC) en het Amerikaanse MP Materials (NYSE: MP) met ieder een marktaandeel van circa 15%.
Nadat de koers van Lynas in 2020 bijna verdubbelde heeft UBS het koopadvies verlaagd naar ‘neutral’. Voor MP heeft het geen advies. Voor het Amerikaanse Albemarle (NYSE:ALB) hanteert UBS een koopadvies met een koersdoel van $180. Dat levert een opwaarts potentieel op van 16%. Albemarle is ‘werelds grootste producent van lithium met mijnen in Chili en Australië.
Daarnaast vindt de bank de Australische grafietproducent Syrah Resources (ASX: SYR) koopwaardig. Het koersdoel van AUD 1,60 ligt 33% boven de huidige koers. De analisten verwachten dat Syrah Resources zijn productie in Balama, Mozambique, begin dit jaar zal hervatten, nadat de fabriek bijna een jaar stilstond door de coronamaatregelen. Dit zal een positief effect hebben op de waardering van het aandeel, aldus UBS. Tot slot heeft UBS een koopadvies voor Glencore, mede vanwege de sterke markt voor kobalt.