De aandelenmarkt is in 2021 erg goed van start gegaan. Los van een kleine correctie eind januari zijn de huidige trends intact. Sinds Pfizer en Moderna in november positief vaccinnieuws publiceerden, vertonen aandelen een sterke opwaartse trend. Maar obligaties zitten vanaf begin dit jaar juist in een neerwaartse trend.
‘Omdat aandelen in de media vaak de meeste aandacht krijgen, blijven de risico’s van obligaties in onze ogen onderbelicht’, schrijft vermogensbeheerder Valuedge. Obligaties worden over het algemeen als risicovrij beschouwd. Niets is minder waar, volgens Valuedge. Sinds het begin van dit jaar staat de wereldwijde obligatie-index (in euro’s) op een negatief rendement van 1,8% en zelfs op een min van 2,4% ten opzichte van de piek op 30 juli 2020.
Er zijn veel berichten over de zeepbel op de aandelenmarkten, maar Valuedge denkt dat er door Covid juist een exces is ontstaan op de obligatiemarkt die langzaamaan corrigeert. De vermogensbeheerder verwacht dat de correctie de komende maanden kan versnellen en ziet een verhoogd risico voor deze ‘veilige beleggingen’. De inflatie dreigt namelijk te stijgen.
Robeco SDG Global Credit fund (EUR hedged)
Gedurende het grootste deel van de afgelopen 20 jaar lag de inflatie op 1,5% tot 2,5% per jaar. En de corona-recessie in 2020 heeft geleid tot een scherpe daling van het toch al lage verwachte inflatiecijfer. Maar vanaf het tweede kwartaal van vorig jaar is sprake van een V-vormig economisch herstel en de verwachting is dat vaccins een betere tijd zullen brengen. In deze periode zijn de inflatieverwachtingen sterk gestegen.
Valuedge denkt dat de inflatie in de komende maanden verder zal stijgen en ziet de inflatie in het tweede halfjaar zelfs boven de 3% uitstijgen. Als gevolg van de lockdowns en de massale steun van centrale banken en overheden is er veel geld beschikbaar om uit te geven zodra de economieën weer opengaan. Valuedge: ‘We denken dat er met name in het tweede halfjaar een sterke onbalans tussen vraag en aanbod op kan treden die de prijzen opdrijft.’
De markt houdt hier onvoldoende rekening mee, volgens de vermogensbeheerder. De stijgende inflatieverwachtingen leiden tot een hogere rente en daarmee tot dalende obligatiekoersen. Rente en obligatiekoersen bewegen immers tegengesteld aan elkaar. Sinds april vorig jaar heeft Valuedge al weinig blootstelling aan staatsobligaties, maar er was nog wel een grote positie in bedrijfsobligaties. Valuedge heeft nu ook winst genomen op het Robeco SDG Global Credit fund (EUR hedged) en daardoor de blootstelling aan investment grade bedrijfsobligaties bijna gehalveerd.
Grondstoffen inflatiebescherming
Grondstoffen zullen juist profiteren van een sterk stijgende inflatie. De prijzen van grondstoffen fluctueren in de zogenaamde supercyclus. De laatste supercyclus begon in 1996 en bereikte zijn hoogtepunt in 2008. Daarna hebben grondstoffen zeer slecht gepresteerd. Maar het ziet er nu naar uit dat het draaipunt in 2020 heeft plaatsgevonden en dat een nieuwe opwaartse beweging is gestart, aldus Valuedge. ‘We zien zeer veel factoren die steun kunnen bieden aan commodity’s in de komende jaren. De belangrijkste factor is dat inflatie en rente gaan stijgen vanaf hier.’
Grondstoffen vormen weliswaar geen strategisch onderdeel van de portefeuilles, maar Valuedge kan wel tactische (tijdelijke) posities innemen. Daarom is vorige week de opbrengst van de verkoop van het obligatiefonds herbelegd in de Invesco Bloomberg Commodity ETF. Deze tracker kent een goede spreiding over landbouwgrondstoffen (graan, tarwe, et cetera), industriële metalen, energie en goud/zilver. Valuedge is van mening dat de risico-rendementsverhouding van de portefeuilles is verbeterd na deze wijzigingen in de asset allocatie.