Europese aandelen dalen met 22% in negatief scenario, waarschuwt UBS

Analisten van UBS zijn vergeleken met eind vorig jaar een stuk positiever geworden over de verwachte winstgroei van Europese bedrijven. De reden daarvoor is de voorgang in het vaccineren, de Brexit handelsdeal en meer recent het enorme stimuleringspakket in de VS.

Volgens de Zwitserse bank zijn de groei van de wereldeconomie en van de Amerikaanse economie belangrijker voor de winstontwikkeling van het Europese bedrijfsleven dan de conjunctuur in de eurozone. Daarom heeft de bank haar ramingen voor de groei van de winst per aandeel in Europa verhoogd van 35% naar 50% in 2021 en van 12% naar 14% in 2022. Daarmee zit UBS voor dit jaar 14% boven de consensusverwachting in de markt.

Tegelijkertijd verlagen de analisten de verwachte koers-winstverhouding van 17 naar 16,  mede gelet op de recente stijging van de kapitaalmarktrente. Dat levert een nieuw koersdoel op voor de pan-Europese Stoxx 600 index van 470 eind dit jaar, tegen de eerdere prognose van 420.  Ten opzichte van het huidige niveau van circa 422 levert dit een upside op van circa 11%.

Neerwaarts risico Europese aandelen

In een rooskleurig scenario pakt de winstgroei nog iets hoger uit en worden Europese aandelen juist wat duurder, met een k/w van 17 op basis van de verwachte winsten voor de komende 12 maanden. Dit zou de Stoxx 600 naar de 520 punten tillen, ofwel 23% hoger dan nu het geval is. Dit scenario is denkbaar wanneer de rente nog langer laag blijft en er meer geld van obligaties en cash naar aandelen stroomt.

Neerwaartse risico’s houden vooral verband met de ontwikkelingen aan het rentefront. UBS houdt er rekening dat de Amerikaanse tienjaarsrente geleidelijk oploopt naar 1,80% eind 2021 en naar 2,20% eind 2022. Maar wanneer de rentestijging sneller verloopt dan kan dit de aandelen koersen onder druk zetten, waarschuwt de bank. Dit geldt ook voor een verdere vertraging in het vaccineren in Europa, waardoor de heropening van de economie langer op zich laat wachten en het verwachte winstherstel later plaatsvindt. In een dergelijk scenario ziet UBS een neerwaarts risico van 22% met een stand voor de Stoxx 600 van 330 eind 2021.

Plaats een reactie

Send this to a friend