Fidelity waarschuwt voor extreme focus particulieren op populaire groeiaandelen

Retailbeleggers storten zich op de snelst groeiende aandelen. Momenteel zijn particuliere beleggers goed voor meer dan 30 procent van de handel in de top 75 van ‘Big Growers’, de aandelen met de beste groeivooruitzichten zoals Netflix, Shopify en NVIDIA.

Sinds 1990 is dat uitzonderlijk te noemen: retailbeleggers nemen zelden zoveel handel in Big Growers voor hun rekening, en toen dat in het verleden wel gebeurde, volgde tweemaal een turbulente periode voor de markten, zo blijkt uit de Grafiek van de Week van Fidelity International. Door deze sterke concentratie worden de topaandelen steeds duurder en zal elke marktcorrectie pijn doen, waarschuwt de vermogensbeheerder.

In maart 2000, toen de Nasdaq zijn hoogtepunt bereikte, bleven particulieren populaire groeiaandelen nog maanden kopen, voordat de internetzeepbal uit elkaar spatte en de dotcom-crash begon. Ook in 2015 piekte de aankopen van hoogvliegers door particulieren, gevolgd door een flinke correctie.

Niet alleen richten particulieren zich op de sterke groeiaandelen in met name de technologiesector, ook zijn ze erg actief aan de onderkant van de markt. Recente gegevens laten zien hoe gebruikers van Robinhood steeds vaker naar tegendraadse namen zoeken, die het meest uit de gratie zijn. Deze bedrijven aan beide uiteinden van de schaal – de snelst groeiende aandelen en de slechtst presterende – genereren vaak de meeste media-aandacht. Maar de concentratie van aankopen aan elk uiteinde van de schaal maakt de uitschieters steeds duurder en biedt kansen voor investeerders elders, aldus Fidelity.

In het midden van dit spectrum bevindt zich een groep van bedrijven met goede groeivooruitzichten maar die ondergewaardeerd zijn door de markt. Juist hier liggen de kansen, denkt Fidelity. Want die ‘saaie, ondergewaardeerde’ aandelen kunnen straks zomaar weer in de mode geraken, schrijft de vermogensbeheerder.

Plaats een reactie

Send this to a friend