Grafiek van de Week Fidelity: Volatiliteit aandelen neemt af, rente schatkistpapier stijgt

De CBOE Volatility Index (VIX), een maatstaf voor het impliciete risico in de aandelenmarkt, is gedaald tot onder een belangrijk technisch niveau. Dat duidt op een nieuwe golf van beleggersoptimisme, schrijft Fidelity International bij haar Grafiek van de Week.

Amerikaanse Treasuries hebben de afgelopen maanden rekening gehouden met positievere vooruitzichten voor groei en inflatie en het lijkt erop dat de VIX die visie heeft ingehaald. De lagere VIX geeft aan dat aandelenbeleggers zich positioneren voor meer goed nieuws in de toekomst en dat aandelen het goed kunnen blijven doen als de stijging van de inflatie gematigd en niet wanordelijk is. 

De Chart Room van deze week laat zien hoe de CBOE Volatility Index (VIX), een maatstaf voor het impliciete risico op de aandelenmarkt, ook wel bekend als de ’angstmeter’ van Wall Street, onder een belangrijk technisch niveau is gezakt, wat duidt op een nieuwe golf van optimisme voor beleggers. Maar tegen de achtergrond van stijgende rente op schatkistpapier is er meer aan de hand dan op het eerste gezicht lijkt.

De VIX is een belangrijke graadmeter voor de risicobereidheid. Het stijgt wanneer beleggers een grotere volatiliteit op de aandelenmarkten vrezen en daalt wanneer ze optimistischer worden. Het brak onlangs voor het eerst sinds het begin van de coronaviruspandemie onder de 20 punten, nadat het sinds november rond dat niveau zweefde.

Dit suggereert dat aandelenbeleggers positiever zijn geworden over de vooruitzichten – misschien zelfs een beetje zelfgenoegzaam geworden, gezien de aanhoudende bezorgdheid over het tempo van het economisch herstel en de hogere inflatie.

Amerikaanse staatsobligaties verdisconteerden de afgelopen maanden positievere vooruitzichten voor groei en inflatie in, en het lijkt erop dat de VIX die visie heeft ingehaald na de expiratie van de opties in maart. De lagere VIX geeft aan dat aandelenbeleggers zich positioneren voor meer goed nieuws in de nabije toekomst, en aandelen kunnen het goed blijven doen als de stijging van de inflatie gematigd en niet wanordelijk is.

Plaats een reactie

Send this to a friend