JP Morgan: 3 aantrekkelijke dividendaandelen

Dividendaandelen zijn aantrekkelijk gewaardeerd en kunnen een sterke dividendgroei laten zien. Sam Witherow, beheerder van het JP Morgan Global Dividend fund, geeft 3 aantrekkelijke namen.

Beleggers die hoofdzakelijk inkomsten met hun beleggingsportefeuille willen genereren, hadden het vorig jaar zwaar. Door de coronacrisis besloten veel bedrijven geen dividend uit te keren of het dividend fors te verlagen.

Maar volgens Sam Witherow, beheerder van het JP Morgan Global Dividend fund, zijn er voor dividendbeleggers betere tijden in aantocht. ‘Het instapmoment voor dividendbeleggers is zeer aantrekkelijk’, zegt hij in een webcast van JP Morgan.

Hoogdividendaandelen wereldwijd (MSCI World High Dividend yield) zijn namelijk relatief goedkoop vergeleken met groeiaandelen (MSCI World Growth).

Bovendien verwacht JP Morgan een sterke dividendgroei van gemiddeld 7% per jaar in de komende vijf jaar.

Dividendaandelen Europa

Maar voor groei moeten beleggers niet in het Verenigd Koninkrijk zijn, zegt Witherow. Het dividend is hier vorig jaar met 40% gedaald en een snel herstel zit er niet in. Dat komt door de sectorcompositie van de FTSE 100. ‘De helft van het vorig jaar uitgekeerde dividend komt van olie- en gasbedrijven, banken, mijnbouw, supermarkten en tabaksproducenten’, zegt Witherow. In de wereldindex hebben deze sectoren slechts een gewicht van 20-25%.

Daar komt bij, aldus de fondsbeheerder, dat de Britse aandelenmarkt ook nauwelijks blootstelling heeft aan groeisectoren zoals biotech, internet, e-commerce en semiconductors. Dat is een groot gemis, want Apple en Microsoft zijn ondertussen de grootste dividendbetalers in de wereldindex.

Volgens Witherow biedt de Britse aandelenmarkt weliswaar een dividendrendement van 4%, maar daartegenover staat slechts een beperkte dividendgroei van 4-5%. ‘Een wereldwijde dividendportefeuille biedt 3% dividendrendement maar 9% groei in de komende vijf jaar. Het potentiële totaalrendement is daardoor veel hoger.’

De beste kansen ziet de dividendspecialist in Europa, waar hij de komende vijf jaar wel een duidelijk herstel van de dividendbetalingen verwacht. Dat komt volgens Witherow onder meer doordat Europa meer cyclische sectoren en bedrijven telt, met blootstelling aan opkomende landen.  Bovendien zijn de waarderingen hier ook relatief aantrekkelijk.

Hij bakent drie plekken af waar dividendgroei valt te verwachten en geeft een aantal voorbeelden van aantrekkelijke dividendaandelen.

Prologis

De eerste groep zijn de winnaars van de coronacrisis. Een voorbeeld is het Amerikaanse Prologis. Dit is het grootste logistiekvastgoedfonds in de wereld, dat magazijnen en distributieruimte verhuurt aan vrijwel alle belangrijke e-commerce spelers in de wereld. Prologis heeft volgens Witherow een goed jaar achter de rug en het dividend net verhoogd met 10%. Hij verwacht dat de gunstige ontwikkelingen bij dit dividendaandeel de komende jaren doorzetten.

Carlsberg

Een tweede groep zijn bedrijven die het weliswaar moeilijk hebben door de crisis maar wel hun dividend verhogen. Als voorbeeld wijst Witherow op de Deense bierbrouwer Carlsberg. De onderneming zag de bierafzet sterk afnemen door horecasluitingen en minder bezoek van vrienden en bekenden thuis. Toch verhoogde Carlsberg het dividend met 17% op basis van de positieve vooruitzichten. Carlsberg heeft volgens de fondsbeheerder een sterke positie in China, wat een goede basis biedt voor verdere winstgroei.

Volvo Group

Tot slot noemt Witherow een derde groep bedrijven die hun dividenduitkering weer hervatten omdat ze vertrouwen hebben in de toekomst. Hieronder valt Volvo, een van de grootste en meest succesvolle vrachtwagenfabrikanten in de wereld. De onderneming is hard geraakt door de pandemie, maar verwacht dit jaar weer sterk herstel.

De expert van JP Morgan ziet bovendien een interessante onderliggende trend. Volvo werk namelijk stilletjes aan de elektrificatie van zijn vloot. Binnen enkele jaren verwacht het bedrijf dat 25% van zijn producten elektrisch aangedreven wordt. Het zou een bonus zijn als de waardering van het aandeel Volvo een beetje richting die van Tesla gaat, aldus  Witherow. Ondertussen heeft Volvo weer zijn dividenduitkering hervat, na uitstel vorig jaar. ‘Het dividend dat ze vorig jaar inhielden, wordt dit jaar alsnog uitgekeerd. Dat levert 8% dividendrendement op, zegt Witherow.

Plaats een reactie

Send this to a friend