JP Morgan: deze 5 Nederlandse aandelen profiteren van een rentestijging

Analisten van JP Morgan hebben een overzicht gemaakt van de winnaars en verliezers op de Europese aandelenmarkt wanneer de rente op staatsobligaties verder zal oplopen.

De financiële markten zijn in de ban van de stijgende rente. Zowel de tienjaarsrente in de Verenigde Staten als in Duitsland loopt de laatste tijd flink op, signaleert JP Morgan.

Volgens de vermogensbeheerder geloven veel beleggers dat de obligatierente niet veel zal kunnen stijgen, deels omdat er geen aanhoudende inflatie is en deels omdat er wereldwijd veel schulden zijn. Bovendien is de algemene gedachte dat als de obligatierente wel verder stijgt dit een probleem kan worden voor de bredere aandelenmarkt, gezien de hoge waarderingen.

JP Morgan denkt dat de obligatierente vanaf nu waarschijnlijk verder zal klimmen, maar dat dit goed wordt opgevangen door de aandelenmarkt. Iets meer dan een jaar geleden, pre-corona, presteerden aandelen goed met een Amerikaanse 10-jaarsrente van bijna 2%. En ook al zijn de koers-winstverhoudingen nu hoger, de economische- en winstvooruitzichten bieden steun aan de aandelenmarkt. De bank verwacht niet dat een rentestijging de aandelenmarkten pijn zal doen, zolang de Amerikaanse 10-jaarsrente onder de 2% ligt. Zeker wanneer de centrale banken de de liquiditeitskraan wijd open laten en de economische omgeving goed blijft.

Sterker nog, in de afgelopen tien jaar deden Amerikaanse aandelen (S&P 500) het juist erg goed in korte periodes waarin de tienjarige rente op Amerikaanse staatsobligaties met 50 basispunten of meer steeg (zie tabel). In 100% van de gevallen stegen aandelen, met uitzondering van de recessie maart vorig jaar.

Dat gezegd hebbende, zullen sommige sectoren en aandelen relatief slecht presteren bij een stijgende rente en sommige juist goed. Banken en verzekeraars zijn het sterkst gecorreleerd aan de obligatierentes. Ook cyclische sectoren als automotive, industrie en bouwmaterialen gedijen meestal goed in een omgeving van stijgende rentes, stelt JP Morgan. Aan de andere kant zijn hogere rentetarieven veelal een probleem voor de aantrekkelijkheid van de farmaceutische sector en consumentengoederen.

Aegon en ING winnaars rentestijging

De analisten van JP Morgan hebben een mandje van 40 Europese aandelen samengesteld die kunnen profiteren van een stijgende obligatierente op basis van hun correlatie aan de rente op staatsobligaties over de afgelopen tien jaar. De lijst wordt aangevoerd door de Franse bank BNP Paribas, met een positieve correlatie van 34%. De twee andere Franse banken Société Générale (32%) en Credit Agricole (31%) completeren de top-3. Het aandeel van de Franse autoproducent Renault (29%) doet het ook goed bij een stijgende rente. Datzelfde geldt voor staalproducent ArcelorMittal, met een correlatie van eveneens 29%. Andere Nederlandse aandelen op de lijst zijn: Aegon (27%), ING (26%), Randstad (25%) en NN Group (23%). De Belgische KBC Group (24%) is eveneens gebaat bij een stijgende obligatierente.

Ahold en Unilever zijn de verliezers

JP Morgan heeft ook de Europese verliezers in kaart gebracht: ofwel aandelen met de meest negatieve correlatie aan de rente. Het aandeel van het Belgische nutsbedrijf Elia Group heeft het meest te duchten van een rentestijging, met een correlatie van -38% over de afgelopen tien jaar. Ook de consumentengoederenconcerns Unilever (-35%) en Nestle (-34%) houden niet van een rentestijging. Dit geldt ook voor de aandelen van supermarktketens Colruyt (-23%) en Ahold Delhaize (-22%).

Plaats een reactie

Send this to a friend