Margeverwachting Corbion valt flink tegen, zeggen analisten

Beleggers reageerden negatief op de jaarcijfers van Corbion. De operationele winst van de melkzuurproducent kwam over het vierde kwartaal lager uit dan verwacht.

Het aangepaste ebitda daalde met 10% naar €30,4 mln, waar analisten in doorsnee hadden gerekend op een stijging van 8% naar €36,5 mln. KBC Securities mikte op voorhand op een ebitda van €39,6 mln (+17,3%). Het verschil wordt deels verklaard door een bonusuitkering van €2 mln. De omzet viel juist mee. Zo daalde de omzet in het vierde kwartaal met 0,9% naar €245,3 mln, tegen de gemiddelde verwachting in de markt van €242,7 mln. Op autonome basis groeide de omzet met 9,4%.

Corbion is een producent van melkzuur en melkzuurderivaten. Daarnaast maakt het bedrijf emulgatoren, functionele enzymmengsels, mineralen, vitamines en algen-ingrediënten voor onder meer voedingsproducenten en plasticmakers.

Corbion rekent dit jaar op een autonome omzetgroei van de kernactiviteiten aan de bovenkant van de bandbreedte 4-7%. Dat ligt in lijn met de consensus verwachting van een plus van 5,6%. Volgens KBC Securities zal de winstmarge ook dit jaar nog negatief worden beïnvloed door stijgende kosten, aangezien Corbion zijn organisatie klaarmaakt voor toekomstige groei. De door Corbion verwachte ebitda-marge van ruim 15% ligt duidelijk onder de raming van KBC Securities van 17,1%.

De analisten zien de margedruk echter als een tijdelijk fenomeen. De Belgische zakenbank kan Corbion nog steeds waarderen vanwege de unieke combinatie van enerzijds de defensieve activiteiten op het gebied van voedingsingrediënten en anderzijds het sterke groeipotentieel van vooral het bioplastic PLA en zijn unieke technologie op het gebied van melkzuur. Het advies ‘toevoegen’ wordt herhaald, net als het koersdoel van €49.00.

Uitdagende waardering Corbion

Volgens Bank Degroof kwam de omzet in het vierde kwartaal hoger uit dan verwacht, met een autonome omzetgroei van 11% terwijl analist Fernand de Boer rekende op een groei van 5,7%. Maar de ebitda schoot daarentegen weer duidelijk tekort, aldus de analist. Bank Degroof taxeerde een ebitda van €33,6 mln, duidelijk boven de gerapporteerde €30,4 mln. Ook stelt De Boer dat de consensusverwachting met 5% tot 7% omlaag moet gezien de geprognosticeerde ebitda-marge van meer dan 15% voor 2021. De analist verlaagt het koersdoel van €56 naar €54,00, maar houdt wel vast aan zijn koopadvies.

ING vond de marge in het vierde kwartaal eveneens tegenvallen. Daarentegen is de omzetprognose voor dit jaar sterk, volgens de bank. De verwachte ebitda-marge van meer dan 15% (tegen 16,2% in 2020) noemen de analisten ronduit voorzichtig. Corbion investeert in extra personeel, wat de kosten opdrijft. Gezien de outlook van Corbion is de huidige marktverwachting van een ebitda-marge van 17% te hoog, schrijft ING. De analisten vinden de huidige waardering van 35 keer de verwachte winst voor 2021 enigszins uitdagend en herhalen hun houdaanbeveling. Het koersdoel blijft staan op €30,54. Dat zou ten opzichte van de slotkoers op 4 maart een neerwaarts potentieel impliceren van 34%.

Plaats een reactie

Send this to a friend