UBS: 23 aandelen voor een stijgende inflatie

Economen van UBS verwachten dat de mondiale inflatie verdubbelt van 1,8% eind 2020 naar 3,6% eind 2021. Voor de VS wordt een inflatie voorzien van 2,7% en voor Europa van 2,3%.

Dit zal de Europese aandelenmarkt moeten ondersteunen gezien het relatief zware gewicht van cyclische (waarde) aandelen zoals banken en grondstoffenproducenten, verwacht UBS.

Inflatie kan de winsten van bedrijven helpen, maar ook de waarderingen op de beurs omlaag brengen. Een gematigde inflatie van circa 2% in lijn met de doelstellingen van de meeste centralen banken is het beste niveau voor aandelen, stelt UBS.

De hoogste waarderingen (koers-winstverhoudingen) doen zich meestal voor wanneer de inflatie rond de 2% schommelt. Zodra de inflatie boven de 2% uitstijgt dan beginnen de koers-winstverhoudingen echter te dalen en deze trend versnelt bij een inflatie van meer dan 3%.

Vandaar dat UBS een lichte de-rating (daling van de koers-winstverhoudingen) verwacht in Europa. Door de oplopende inflatie zal de obligatierente ook stijgen, waardoor vooral duurdere groeiaandelen en kwaliteitsaandelen met tegenwind te maken krijgen.

Favoriete inflatiebestendige aandelen

Vroeg-cyclische sectoren zoals de mijnbouw en semiconductors zullen het meest profiteren van een stijgende inflatie. In de laatste periode (2016-2017) waarin de inflatie in Europa snel steeg, klopten ook de sectoren papier, bouw, banken, luxe goederen en chemie het beursgemiddelde. De koersen van aandelen in de mijnbouw en halfgeleiderssector zijn echter al sterk opgelopen, in afwachting van meer inflatie. UBS ziet daarom vooral kansen in de sectoren bouw, energie en chemie.

De analisten van UBS hebben een mandje van 23 Europese aandelen samengesteld, die het meest zijn gecorreleerd aan inflatie, tegen een korting ten opzichte van de markt noteren en een sterkere winstgroei per aandeel laten zien dan hun sectorgenoten. Dit zijn onder meer de olie- en gasproducenten BP, Royal Dutch Shell en Eni. Ook de banken Lloyds Banking Group, ING, Swedbank en Virgin Money UK prijken op het lijstje.

Het mandje wordt gecompleteerd door: Glencore, E.ON, HeidelbergCement, Nomad Foods, Yara, BASF, SPIE, Man Group, Rheinmetall, Andritz, Maersk, Taylor Wimpey, Tesco, Balfour Beattty, Vistry Group en Naturgy.

1 gedachte over “UBS: 23 aandelen voor een stijgende inflatie”

  1. Wat ik mis is aanbeveling voor levensverzekeraar als aegon. Schulden in de toekomst (uitkeringen voor pensioen of overlijden) worden minder waard door inflatie, verkoop nieuwe polissen floreert, assets (vastgoed, aandelen) nemen op den duur toe in waarde, bovendien moet rente toenemen om inflatie te drukken. Betere hefboom bestaat niet. Wat zeggen actuarissen hiervan?

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Send this to a friend