UBS: smallcaps blijven aantrekkelijk gewaardeerd

De rally op de beurzen heeft aan vaart verloren. In de Verenigde Staten lopen de inflatieverwachtingen op en stijgt de lange rente. Beleggers verwachten dat het Amerikaanse Congres binnenkort een begrotingspakket zal goedkeuren dat aan de bovenkant van de verwachtingen ligt. UBS rekent op een pakket van 1,5 biljoen dollar, met een opwaarts potentieel tot dicht bij de 1,9 biljoen dollar dat president Joe Biden heeft voorgesteld.  

Ofschoon het potentieel voor een groot stimuleringspakket tot enige bezorgdheid over de inflatie heeft geleid, meent UBS dat de stijging waarschijnlijk slechts van voorbijgaande aard zal zijn. Volgens de Zwitserse bank weerspiegelen de recente trends op de financiële markten vooral het optimisme over het economische herstel en de rotatie naar activa die daarvan zullen profiteren. UBS ziet in de recent vrijgegeven notulen van de Amerikaanse bank een bevestiging van deze visie. De Federal Reserve gaf aan bereid te zijn een tijdelijke opwaartse druk op de prijzen te accepteren.

Relatief lage koers-boekwaarde smallcaps

In deze omgeving houdt UBS voorkeur voor beleggingen die profiteren van een economisch herstel. De bank ziet kans op een outperformance voor small- en midcaps, die onevenredig profiteren van een cyclische opleving en aantrekkelijk zijn gewaardeerd. Op basis van de koers/boekwaarde noteerden wereldwijde small-caps over de afgelopen 15 jaar tegen een korting van gemiddeld 18% ten opzichte van large-caps. Maar op dit moment bedraagt de korting 30%.   

Daarnaast presteren aandelen uit opkomende markten historisch gezien ook beter in periodes van reflatie. Aandelen in opkomend Azië bieden opwaarts potentieel, dankzij positieve winstbijstellingen door analisten, het voortgaande herstel in China en de economische opleving in cyclische landen als Zuid-Korea.

Tot slot blijft UBS kansen zien in de high yield obligatiemarkt. De stijgende rente op Amerikaanse staatsobligaties kan namelijk het rendement op kredietwaardige ‘investment grade’ bedrijfsobligaties drukken. High yield is door de hogere couponrente minder kwetsbaar voor een rentestijging. Vooral het high yield segment in Azië biedt relatief aantrekkelijke rendementen, van 7,1% op de J.P. Morgan Asia Credit Index (JACI). UBS verwacht hier dit jaar een totaalrendement van 8-10%.

Plaats een reactie

Send this to a friend