UBS waarschuwt voor verdere daling goudprijs

De prijs van goud staat flink onder druk door de oplopende nominale en reële rente op Amerikaanse staatsobligaties. De goudprijs is dit jaar al met ruim 9% gedaald. UBS verlaagde het advies voor goud medio januari van ‘Most Preferred’  naar ‘Neutral’ en ziet nog meer neerwaarts risico. Naast de oplopende kapitaalmarktrente wijst de Zwitserse bank op het risico van een aanhoudende uitstroom uit goud ETF’s.

De analisten verlagen hun koersdoel voor het edelmetaal naar $1.1750 voor eind juni 2021 en naar $1.650 voor eind maart 2022. Ten opzichte van de huidige spotprijs van $1.719 zou dat een geringe daling van circa 4% impliceren.

Meer tegenwind goudprijs

Het advies blijft neutraal, gelet op de diversificatievoordelen van goud. Maar de bank adviseert beleggers zich te beschermen tegen het neerwaartse risico voor de tweede helft van dit jaar. De recente sterke daling lijkt volgens UBS overdreven en een toenemende onzekerheid, een zwakkere dollar of een kortstondige terugval van de rente zouden de goudprijs op korte termijn kunnen ondersteunen.  

Maar de bank verwacht dat de recente tegenwind in de tweede helft van het jaar weer zal toenemen, vooral omdat meer Amerikaanse stimuleringsmaatregelen de kans op een renteverhoging door de Federal Reserve doen toenemen. Bovendien lieten Fed-bestuurders de laatste tijd weten dat ze zich niet al te veel zorgen maken over de stijging van de reële rente, wat de neerwaartse risico’s voor goud vergroot.

Populaire goud ETF’s

Beleggers maakten de laatste jaren vooral gebruik van Exchange Traded Funds (ETF’s) om in te spelen op een stijging van de goudprijs, ter afdekking van inflatierisico’s en dalingen van de beurzen.

Op basis van data van Société Générale zijn dit de populairste goud ETF’s in Europa:

NaamISINBeheerd vermogen
iShares iShares Physical GoldIE00B4ND3602$13,62 mrd.
Invesco Physical GoldIE00B579F325$13,26 mrd
Xetra-GoldDE000A0S9GB0$12,75 mrd

Plaats een reactie

Send this to a friend