UBS ziet 13% dividendrendement Van Lanschot Kempen

Van Lanschot Kempen gaat een belang nemen van 70% in de Belgische vermogensbeheerder Mercier Vanderlinden. Dit zal vervolgens stapsgewijs worden vergroot naar 100% in 2025.

Mercier Vanderlinden is een onafhankelijke vermogensbeheerder in België met circa €3,4 miljard onder beheer en drie eigen beleggingsfondsen. Het bedrijf heeft 36 voltijdskrachten in dienst en bedient heel België vanuit vestigingen in Antwerpen, Brussel en Waregem. De nieuwe combinatie zal €8,4 miljard in België onder beheer hebben, schrijft UBS.

Naar verwachting wordt de transactie in het derde kwartaal van 2021 afgerond. Mercier Vanderlinden rapporteerde over 2019 een omzet van €22,5 miljoen en een kosten-inkomsten ratio van 30%. Dat is aanzienlijk beter dan de kosten-inkomsten ratio van 80% bij Van Lanschot Kempen, aldus UBS. De directie van de Nederlandse vermogensbeheerder ziet direct mogelijkheden voor cross-selling, waaronder ‘Lombardkredieten’, vastgoedproducten en private markten strategieën.

Dividendrendement Van Lanschot Kempen

Inclusief het resterende 30%-belang zal de transactie de CET1 kapitaalratio van Van Lanschot Kempen met 400 basispunten verlagen. Toch zal de ratio volgens UBS ruim binnen de ten doel gestelde bandbreedte van 15-17% blijven. De Zwitserse bank past haar verwachtingen omtrent het teruggeven van kapitaal aan de aandeelhouders daarom niet aan.

Dit temeer daar het management van Van Lanschot Kempen herhaalde vast te willen houden aan het ruimhartige uitkeringsbeleid. UBS gaat daarom nog steeds uit van een aantrekkelijk dividendrendement van 13% in 2021 (op basis van een koers van €23,95 op 6 april) en van 9% in de daaropvolgende jaren.  

Het aandeel noteert tegen 14,5 keer de verwachte winst voor 2022 en tegen 0,9 keer de boekwaarde voor 2021, op basis van taxaties van UBS. De bank vindt de mogelijkheden om kapitaal terug te sluizen naar de aandeelhouders aantrekkelijk en handhaaft haar koopadvies.

Plaats een reactie

Send this to a friend